Ryžová diéta je nízkokalorická diéta s nízkym obsahom sodíka, ktorú vytvoril Dr. Walter Kempner v roku 1939. V tomto článku sa dozviete, čo to je ryžová diéta, aké potraviny by ste mali konzumovať, čomu sa vyhýbať a predstavíme si aj vzorový jedálniček.
Čo je to ryžová diéta
Ryžová diéta je spôsob stravovania, ktorý je účinný na očistu organizmu a redukciu hmotnosti. Už podľa samotného názvu je samozrejmé, že hlavným pokrmom je ryža, ktorá je zdrojom sacharidov. Je nielenže ľahko stráviteľná , ale obsahuje minimum tukov a poskytuje dôležité živiny (vitamíny skupiny B). Pri tejto diéte má byť jedálniček zostavený tak, aby obsahoval nízky obsah kalórií, tukov a soli. Odporúča sa praktizovať ju krátkodobo (niekoľko dní), v opačnom prípade by takáto strava mohla spôsobiť stratu svalovej hmoty a nedostatok živín.
Ako ryžová diéta funguje?
Ryžová diéta je založená na nízkom kalorickom príjme, vďaka čomu sa zabezpečí úbytok hmotnosti. Princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Ryža obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti. Obmedzený príjem soli a tukov pomáha odvodňovať telo. A v konečnom výsledku sa tým dosiahne redukcia hmotnosti.
Existuje viacero druhov ryžovej diéty, ktoré zahŕňajú konzumáciu ryže počas niekoľkých dní alebo sa konzumuje ryža a niektoré dni sa dopĺňa chudé mäso, ryby ovocie a zelenina.
3 fázy ryžovej diéty
Ryžová diéta obsahuje 3 fázy, z ktorých každá má svoje špecifické ciele a pokyny. Poďme sa na ne pozrieť.
- Očistná fáza – prvá fáza ryžovej diéty je obdobie detoxikácie. Počas tejto fázy je diéta extrémne obmedzujúca a zameriava sa výlučne naryžu bez pridania soli a tuku. Jej cieľom je očistiť telo od toxínov a znížiť príjem potenciálne škodlivých látok.
- Redukčná fáza – druhá fáza ryžovej diéty sa zameriava na chudnutie. Základnou zásadou zostáva konzumácia ryže a pridávajú sa k nej ľahko stráviteľné potraviny, ako sú ovocie, zelenina, nízkotučné bielkoviny (napríklad ryby). Cieľom je vytvoriť kalorický deficit a zároveň dodať organizmu základné živiny. Táto fáza podporuje úbytok hmotnosti tým, že ponúka vyváženejšiu stravu, ktorá zahŕňa väčšiu rozmanitosť živín, pričom sa stále zameriava na ryžu .
- Stabilizačná fáza – tretia fáza ryžovej diéty je navrhnutá tak, aby pomohla jednotlivcom udržať si úbytok hmotnosti a celkové zdravie. Pomáha začleniť zdravé stravovacie návyky do každodenného života. Zahŕňa pestrejší jedálniček, pričom dôraz sa kladie nastriedmosť a vyváženosť. Je potrebné minimalizovať sladkosti a mastné jedlá, aby sa nedostavil jo-jo efekt.
Akú ryžu konzumovať – bielu alebo hnedú?
Zásadnou otázkou je čikonzumovať bielu alebo hnedú ryžu. Ktorá z nich je vhodná pri ryžovej diéte? Ak máte radi bielu ryžu, spokojne ju môžete konzumovať. Pravdou však je, že hnedá ryža je zdravšia, pretože obsahuje viac vlákniny a podporuje zdravie srdca a trávenie. Hoci je hnedá ryža výživovo bohatšia, biela ryža je vhodnejšia pre ľudí, ktorí majú problémy s obličkami, pretože má nižšie množstvo fosforu a menej draslíka.
Tajomstvo úspechu ryžovej diéty – čo jesť a nejesť
Počas ryžovej diéty je dôležité sa zamerať na ľahké a výživné potraviny, ktoré podporujú detoxikáciu a poskytujú telu potrebné živiny bez preťaženia tráviaceho systému. Vďaka konzumácií správnych potravín sa podporí úbytok hmotnosti a očista organizmu, pričom zároveň sa telu poskytne všetko, čo potrebuje pre správne fungovanie.
Čo jesť pri ryžovej diéte? Stručne povedané, za úspechom ryžovej diéty stoja nízkokalorické potraviny s nízkym obsahom sodíka a vysokým obsahom vlákniny. Ryžová diéta je pomerne prísna a konzumuje sa pri nej:
- Ryža – odporúča sa konzumovať nelúpanú alebo hnedú ryžu, ktorá má vyšší obsah vlákniny a živín v porovnaní s bielou
- Ovocie a zelenina – napríklad ananás, jablká, hrušky, citrusové ovocie, cuketa, paprika, mrkva a listová zelenina
- Nízkotučné bielkoviny – v prípade dlhšieho stravovania diéty môžete pridať chudé mäso (kuracie), ryby (tuniak alebo losos) a tofu.
- Bylinky a koreniny – pri ryžovej diéte sa nepoužíva žiadna soľ, pre ochutenie jedla sa používajú bylinky ako bazalka, koriander, petržlenová vňať alebo kurkuma
Pri ryžovej diéte je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré zaťažujú organizmus a obsahujú zbytočné kalórie, cukry či nezdravé tuky. Tým, že tieto potraviny vylúčime, umožníme telu lepšie využiť výživné látky z ryže a podporíme efektívnejšiu detoxikáciu a redukciu hmotnosti. Medzi zakázané potraviny počas ryžovej diéty patria:
- Soľ – počas diéty je zakázané používať soľ a rovnako aj koreniny, ktoré ju obsahujú
- Cukor – z jedálnička treba vyradiť všetky potraviny, ktoré obsahujú cukor, ako sú rôzne sladkosti, koláče a iné dezerty, ale aj sladené nápoje a spracované potraviny s vysokým obsahom cukru
- Tuky – zakázané je konzumovať mastné potraviny, vrátane vyprážaných jedál, masla a smotany
- Spracované potraviny a polotovary – vyhnite sa všetkým tým spracovaným potravinám a polotovarom, ktoré sú plné tukov, cukrov a pridanej soli
Príklad jedálnička pri ryžovej diéte
Teraz, keď už viete, čo jesť a čomu sa vyhýbať, prejdime k vzorovému jedálničku ryžovej diéty na týždeň:
Raňajky:
- Biela ryža
- Hnedá ryža s bylinkami
- Ryžová kaša s mandľovým mliekom, medom a škoricou
- Mliečna ryža s ovocím
Obed:
- Jasmínová ryža s dusenou zeleninou
- Hnedá ryža s varenou mrkvou a hráškom
- Basmati ryža s pečenou zeleninou
- Ryža s cícerom
Večera:
- Hnedá ryža so zeleninou
- Čierna ryža s klíčkami mungo fazuliek
- Basmati ryža s varenou strukovinou
Desiata / Olovrant:
- Biela ryža s ovocím
- Ryža s bylinkami
- Biela ryža s hrozienkami
- Mliečna ryža s medom a škoricou