Stredomorská diéta

Stredomorská diéta zahŕňa dlhodobé a hlavne udržateľné stravovanie. V tomto článku sa dozviete, čo je to stredomorská strava, aké zdravotné problémy dokáže eliminovať a čo sa počas nej môže a nemôže konzumovať. V závere sa môžete inšpirovať vzorovým jedálničkom.

Čo to je stredomorská diéta

Stredomorská diéta vystihuje skôr životný štýl ako diétu s rôznymi pravidlami a obmedzeniami. Predstavuje stravovanie, ktoré je tradičné pre obyvateľov stredomorskej oblasti. 

Charakteristické pre túto diétu sú prírodné, čerstvé a sezónne potraviny, pričom sa kladie dôraz na vyvážený pomer medzi jednotlivými živinami – bielkoviny, zdravé tuky, vláknina a antioxidanty. Stredomorská strava obsahuje oveľa menej ultra-spracovaných potravín a menšie množstvo mäsa ako bežná strava v západných krajinách.

V stredomorskej strave je pestrá a široká ponuka potravín a nápojov, dôraz sa kladie na:

  • zeleninu
  • zdravé oleje (olivový olej)
  • celozrnné výrobky
  • strukoviny
  • ovocie a orechy
  • ryby a morské plody
  • nízkotučné mliečne výrobky
  • chudé bielkoviny
  • mierny príjem alkoholu (červeného vína)

Ako funguje stredomorská diéta

Stredomorská diéta je veľmi flexibilná a nemá striktne definované pravidlá, prísne jedálničky, nie je potrebné si počítať kalórie a ani vážiť porcie. Je postavená na filozofii rovnováhy, rozmanitosti a udržateľnosti, čo znamená, že si ju môžete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Základným princípom je vychádzať z tradičných stravovacích návykov krajín v okolí Stredozemného mora, kde obyvatelia konzumujú čerstvé, sezónne potraviny a zdravé tuky.

Hlavné zásady stredomorskej diéty:

  • Vysoký obsah zdravých tukov – tuky sú povolené, ale treba dbať na ich kvalitu. Základom je olivový olej, ktorý sa využíva ako primárny zdroj tuku
  • Vyvážený pomer medzi rôznymi živinami – konzumácia kvalitných bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny
  • Znížený príjem červeného mäsa a spracovaných potravín – konzumujú sa hlavne ryby, morské plody a kuracie mäso
  • Vysoký podiel vlákniny a antioxidantov – zabezpečený z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a strukovín

Čo jesť a nejesť pri stredomorskej diéte

Strava počas stredomorskej diéty je nielen výživná, ale aj chutná. Poďme sa pozrieť na potraviny, ktoré si počas nej môžeme dopriať:

  • ovocie a zelenina – vybrať si môžete rôzne druhy čerstvého a sezónneho ovocia a zeleniny
  • celozrnné produkty – celozrnné pečivo, cestoviny a ryžu konzumujeme v malom množstve
  • strukoviny – šošovica, fazuľa, cícer a iné
  • zdravé tuky – vo forme olivového oleja, orechov (vlašské orechy, mandle, lieskovce), semien a tučných rýb
  • ryby a morské plody – losos, sardinky, tuniak, makrela, a iné morské plody sú skvelým zdrojom kvalitných bielkovín a zdravých omega-3 mastných kyselín.
  • bylinky a koreniny – používajú sa na dochucovanie pokrmov
  • víno – dopriať si môžete červené víno v malom množstve (1 – 2 poháre)

Obmedziť alebo sa úplne vyhnúť je potrebné nasledujúcim potravinám:

  • Spracované potraviny – obsahujú veľmi veľa nezdravých tukov, cukrov a soli
  • Cukor a sladkosti – najmä tie, ktoré obsahujú veľa rafinovaného cukru
  • Červené mäso – je potrebné obmedziť konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové), dopriať si ho možno skutočne iba príležitostne
  • Mliečne výrobky – konzumovať sa môžu iba jogurty a syry s nízkym obsahom tuku, ako (feta či parmezán)

Príklad jedálnička pri stredomorskej diéte

Jedálniček stredomorskej stravy má byť bohatý na čerstvé a sezónne potraviny, zdravé tuky a kvalitné bielkoviny, pričom sa treba vyhýbať spracovaným potravinám a nadmernému príjmu červeného mäsa. Tu je príklad 4-dňového stravovacieho plánu stredomorskej stravy:

Raňajky:

  • Ovsená kaša s ovocím
  • Celozrnný toast s avokádom
  • Grécky jogurt s medom a orechmi
  • Omeleta z vajec, čerstvá zelenina, feta syr

Obed:

  • Grilovaný losos so zeleninovým šalátom, bylinkami, citrónom a olivovým olejom
  • Tuniak so zeleným šalátom a jablčným octom
  • Polievka zo zeleniny, celozrnný chlieb
  • Grilované kuracie prsia, quinoa a zelenina

Večera:

  • Grilovaný baklažán a cuketa s cesnakom, olivovým olejom a balsamico octom, kúsok celozrnného pečiva
  • Morské plody na olivovom oleji s citrónom a cesnakom, listový šalát, celozrnný chlieb
  • Cestoviny s paradajkami, brokolicou a syrom
  • Tuniakový šalát s listovým šalátom, zeleninou, olivami a červenou cibuľou, olivovo-citrónový dresing

Desiata / Olovrant:

  • Grécky jogurt
  • Čerstvé ovocie s malým kúskom syra
  • Olivy alebo orechy
  • Šalát Caprese