Stredomorská diéta zahŕňa dlhodobé a hlavne udržateľné stravovanie. V tomto článku sa dozviete, čo je to stredomorská strava, aké zdravotné problémy dokáže eliminovať a čo sa počas nej môže a nemôže konzumovať. V závere sa môžete inšpirovať vzorovým jedálničkom.
Čo to je stredomorská diéta
Stredomorská diéta vystihuje skôr životný štýl ako diétu s rôznymi pravidlami a obmedzeniami. Predstavuje stravovanie, ktoré je tradičné pre obyvateľov stredomorskej oblasti.
Charakteristické pre túto diétu sú prírodné, čerstvé a sezónne potraviny, pričom sa kladie dôraz na vyvážený pomer medzi jednotlivými živinami – bielkoviny, zdravé tuky, vláknina a antioxidanty. Stredomorská strava obsahuje oveľa menej ultra-spracovaných potravín a menšie množstvo mäsa ako bežná strava v západných krajinách.
V stredomorskej strave je pestrá a široká ponuka potravín a nápojov, dôraz sa kladie na:
- zeleninu
- zdravé oleje (olivový olej)
- celozrnné výrobky
- strukoviny
- ovocie a orechy
- ryby a morské plody
- nízkotučné mliečne výrobky
- chudé bielkoviny
- mierny príjem alkoholu (červeného vína)
Ako funguje stredomorská diéta
Stredomorská diéta je veľmi flexibilná a nemá striktne definované pravidlá, prísne jedálničky, nie je potrebné si počítať kalórie a ani vážiť porcie. Je postavená na filozofii rovnováhy, rozmanitosti a udržateľnosti, čo znamená, že si ju môžete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Základným princípom je vychádzať z tradičných stravovacích návykov krajín v okolí Stredozemného mora, kde obyvatelia konzumujú čerstvé, sezónne potraviny a zdravé tuky.
Hlavné zásady stredomorskej diéty:
- Vysoký obsah zdravých tukov – tuky sú povolené, ale treba dbať na ich kvalitu. Základom je olivový olej, ktorý sa využíva ako primárny zdroj tuku
- Vyvážený pomer medzi rôznymi živinami – konzumácia kvalitných bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny
- Znížený príjem červeného mäsa a spracovaných potravín – konzumujú sa hlavne ryby, morské plody a kuracie mäso
- Vysoký podiel vlákniny a antioxidantov – zabezpečený z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a strukovín
Čo jesť a nejesť pri stredomorskej diéte
Strava počas stredomorskej diéty je nielen výživná, ale aj chutná. Poďme sa pozrieť na potraviny, ktoré si počas nej môžeme dopriať:
- ovocie a zelenina – vybrať si môžete rôzne druhy čerstvého a sezónneho ovocia a zeleniny
- celozrnné produkty – celozrnné pečivo, cestoviny a ryžu konzumujeme v malom množstve
- strukoviny – šošovica, fazuľa, cícer a iné
- zdravé tuky – vo forme olivového oleja, orechov (vlašské orechy, mandle, lieskovce), semien a tučných rýb
- ryby a morské plody – losos, sardinky, tuniak, makrela, a iné morské plody sú skvelým zdrojom kvalitných bielkovín a zdravých omega-3 mastných kyselín.
- bylinky a koreniny – používajú sa na dochucovanie pokrmov
- víno – dopriať si môžete červené víno v malom množstve (1 – 2 poháre)
Obmedziť alebo sa úplne vyhnúť je potrebné nasledujúcim potravinám:
- Spracované potraviny – obsahujú veľmi veľa nezdravých tukov, cukrov a soli
- Cukor a sladkosti – najmä tie, ktoré obsahujú veľa rafinovaného cukru
- Červené mäso – je potrebné obmedziť konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové), dopriať si ho možno skutočne iba príležitostne
- Mliečne výrobky – konzumovať sa môžu iba jogurty a syry s nízkym obsahom tuku, ako (feta či parmezán)
Príklad jedálnička pri stredomorskej diéte
Jedálniček stredomorskej stravy má byť bohatý na čerstvé a sezónne potraviny, zdravé tuky a kvalitné bielkoviny, pričom sa treba vyhýbať spracovaným potravinám a nadmernému príjmu červeného mäsa. Tu je príklad 4-dňového stravovacieho plánu stredomorskej stravy:
Raňajky:
- Ovsená kaša s ovocím
- Celozrnný toast s avokádom
- Grécky jogurt s medom a orechmi
- Omeleta z vajec, čerstvá zelenina, feta syr
Obed:
- Grilovaný losos so zeleninovým šalátom, bylinkami, citrónom a olivovým olejom
- Tuniak so zeleným šalátom a jablčným octom
- Polievka zo zeleniny, celozrnný chlieb
- Grilované kuracie prsia, quinoa a zelenina
Večera:
- Grilovaný baklažán a cuketa s cesnakom, olivovým olejom a balsamico octom, kúsok celozrnného pečiva
- Morské plody na olivovom oleji s citrónom a cesnakom, listový šalát, celozrnný chlieb
- Cestoviny s paradajkami, brokolicou a syrom
- Tuniakový šalát s listovým šalátom, zeleninou, olivami a červenou cibuľou, olivovo-citrónový dresing
Desiata / Olovrant:
- Grécky jogurt
- Čerstvé ovocie s malým kúskom syra
- Olivy alebo orechy
- Šalát Caprese