Paleo diéta je spôsob stravovania, ktorý zohľadňuje našu genetickú predispozíciu a inšpiruje sa stravovacími návykmi našich predkov. Prečo môže byť prospešná pre zdravie a ako ju správne dodržiavať? To sa dozviete v tomto článku.
Čo je to paleo diéta
Paleo diéta je stravovanie, známe tiež ako praveké alebo paleolitické stravovanie, ktoré vychádza z princípov, ktoré sú podmienené prírodou – jednoduchépotraviny našich predkov z doby kamennej sú zdravšie ako súčasná strava plná vysoko spracovaných potravín.
Najdôležitejšie potraviny pre ľudí v období paleolitu boli:
- ovocie
- zelenina
- ryby a mäso
- vajcia
- orechy a semená (výnimkou sú arašidy)
- huby
- med
Tento spôsob stravovania kladie dôraz na chudé mäso, ryby a nespracované, čerstvé potraviny. Obmedzujú sa sacharidy, cukor a soľ. V jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov, pričom z celkového energetického príjmu predstavujú tuky približne 50 – 60 %, cukry 20 – 30 % a proteíny 20 – 25 %.
Ako paleo diéta funguje
Priaznivci paleo stravy sú presvedčení, že nášmu organizmu najviac vyhovujú potraviny, ktoré jedli ľudia v období paleolitu. V praxi to znamená uprednostňovanie chudého mäsa a čerstvých potravín pred spracovanými jedlami s vysokým obsahom sacharidov. Dôraz sa kladie na konzumáciu potravín, ktoré je možné uloviť, chytiť alebo nazbierať.
Cieľom tejto diéty je podporovať konzumáciu potravín s nízkym glykemickým indexom alebo potravín s nízkym obsahom sacharidov, ktoré nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. To znamená, že potraviny ako celozrnné výrobky, obilniny, mliečne výrobky a iné spracované potraviny sa počas tohto stravovania neodporúča konzumovať.
Preferované sú tuky pochádzajúce z potravín ako ryby, avokádo, orechy a semená. Veľkou výhodou je, že pri dodržiavaní paleo stravy nie je potrebné počítať kalórie a ani kontrolovať veľkosť porcií.
Čo jesť počas paleo diéty
V paleo strave uprednostňujeme nespracované potraviny bez pridaného cukru a soli. Medzi povolené potraviny patria:
- ryby a morské plody
- chudé mäso
- čerstvé ovocie
- neškrobová zelenina
- sladké zemiaky
- vajíčka
- orechy
- olivový olej
Čo nejesť počas paleo diéty
Paleo diéta sa zameriava na potraviny, ktoré mali dostupné naši predkovia. To znamená, že v jedálničku by sa nemali nachádzať potraviny, ktoré sa spracovávajú alebo sa v minulosti nekonzumovali. Nižšie sú uvedené potraviny, ktorým je potrebné sa pri paleo stravovaní vyhnúť:
- Obilninové výrobky – obilniny a výrobky z nich
- Strukoviny – fazuľa, sója a arašidy
- Mlieko, syr a jogurt
Paleo strava – zázrak, ktorý lieči
Hlavnou výhodou paleo stravy je úbytok hmotnosti. Paleo stravovanie je vhodné aj pre ľudí s cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo zvýšenou hladinou cholesterolu. Výrazné zlepšenie môžu dosiahnuť aj osoby s autoimunitnými ochoreniami, osteoporózou či Alzheimerovou chorobou.
Príklad jedálnička pri paleo diéte
Jedálniček počas paleo diéty zahŕňa jedlá bohaté na prírodné ingrediencie, pričom musia zodpovedať zásadám tohto stravovania. Poďme sa pozrieť, ako môže vyzerať jedálniček počas dvoch paleo dní:
Raňajky:
- Vajcia so špenátom a avokádom
- Omeleta so zeleninou (paprika, cuketa, cibuľa)
- Müsli s ovocím, orechy, semienka
- Plátky pečeného mäsa s čerstvou zeleninou
Obed:
- Grilované kura so sladkými zemiakmi a šalátom
- Hovädzí steak s pečenou zeleninou
- Dusené rybie filé s naparenou zeleninou
- Pečené morčacie prsia so šalátom z rukoly
Večera:
- Pečený losos so špargľou
- Sladké zemiakové kari z batatov
- Pečené kuracie stehná s karfiolovou ryžou
- Dusené hovädzie s cuketou a paradajkami
Desiata / Olovrant:
- Hrsť orechov (vlašské, mandle, kešu)
- Čerstvá zelenina (mrkva, paprika, uhorka) s guacamole
- Plátky jabĺk s mandľovým maslom
- Varené vajíčko s trochou morskej soli alebo plátkom avokáda